Párna típusok: útmutató A-tól Z-ig

Total
0
Shares

A megfelelő alvás a következő napi energia és állóképesség alapja. Vitathatatlan tény, hogy semmi sem hasonlítható a pihenéshez, hiszen komolyan befolyásolja egészségünket és életminőségünket. Bár elhanyagolható részletnek tűnhet, a párna minősége komoly hatással lehet arra, hogyan alszunk. A párna kiegészítőként szolgál a jó minőségű matrac mellett – megfelelő támasztást, természetes testhelyzetet és kényelmet biztosít akkor, amikor pihenünk. A piacon számtalan féle párna található, de gondosan kell kiválasztani az igényeinknek megfelelőt. A nem megfelelő párna felerősítheti a hát-, nyak- vagy fejfájást, a karok és vállak zsibbadásához vezethet, kellemetlen érzéseket kelthet, de akár a tüsszentést vagy a horkolást is felerősítheti. Segítséget szeretnénk nyújtani számodra, ezért egy párnaválasztási útmutatót állítottunk össze.

Párna típusok

A párnák lakásunk azon kiegészítői közé tartoznak, amelyek minden helyiségben megtalálhatók, sőt még a kültérben is jelen vannak. Az emberek többféle párnát, használnak – a szokásos felhasználáson túl léteznek specifikus célokra készült párnák is. Puhák, otthonosak, különleges dizájnnal készülnek és mindent sokkal kényelmesebbé varázsolnak. Viszont lényeges, hogy mindegyiket a számára kijelölt helyen használjuk. Továbbá azt sem szabad elfelejtenünk, hogy az alváshoz nélkülözhetetlen kellékekkel – ilyenek a matrac és a paplan – szemben a párnák élettartama rövidebb. Idővel a párnák ellaposodnak, így már nem biztosítják a megfelelő testtartást, ami komoly gerincproblémákhoz vezethet. Ezért érdemes gyakrabban kicserélni a párnáinkat. A legfontosabb párnatípusok az alábbiak:

Alvópárnák

Minden ember, kortól függetlenül, használ alvópárnát, viszont ezek a használó igényeinek megfelelően eltérőek. Vannak, akik a nyak és a gerincoszlop megfelelő alátámasztására vágynak, mások inkább a puha, ölelnivaló párnákra szavaznak. A választás nyilvánvalóan a sajátos preferenciák függvénye, de a továbbiakban láthatjuk majd, hogy vannak egyéb, fontos kritériumai is a megfelelő alvópárna kiválasztásának.  A pihentető alváshoz egyéb kellékekre is szükség van, melyek szintén hozzájárulnak az ellazuláshoz és a jó közérzethez.

Díszpárnák

Legyenek téglalap, henger vagy négyzet alakúak, a díszpárnák azok a lakástextíliák, amelyek egyedivé varázsolják otthonunkat. Harmonikus kiegészítői bármely berendezési stílusnak, sokféle színben, modellben és anyagban elérhetők, illetve ezek által a legegyszerűbb felfrissíteni lakásunk hangulatát. Néhány új mintázatú vagy érdekes részleteket – például bojtokat vagy gombokat felvillantó díszpárna üdítő változást hoz a lakás arculatában.

Kültéri párnák

A kerti bútorzat fontos kiegészítői a kültéri, kerti párnák. Igaz ugyan, hogy semmi sem tiltja a benti párnák kinti használatát, mégis a speciálisan kültérre készült párnák a célnak megfelelő anyagokból készülnek. Így például vannak olyan anyagok, amelyek nem veszítenek színükből a napfény hatására sem vagy vízállóak.

A kültéri páránk akkor is jó választásnak bizonyulnak, amikor az erkélyedet szeretnéd lakásod legvonzóbb pontjává alakítani. Helyezz kültéri párnákat a teraszon lévő kanapéra, hogy kényelmessé tedd azt, vagy használj díszpárnákat, amelyeket akár a fűre is letehetsz, emlékezetessé téve a szabadban töltött estéket. Gondosan válaszd ki a megfelelő kültéri párnákat. A párnahuzat legyen levehető, a töltet pedig olyan, hogy biztosítsa a kívánt kényelmet.

Székekre és padokra való párnák

Minden lakásban fontos kiegészítők a székekre vagy padokra helyezhető párnák. Túl azon, hogy ezek a párnák egyedivé teszik az adott helyiséget, a hideg, kényelmetlen terek hangulatát is képesek feldobni. A székekre helyezhető párnákat leginkább a vendégházakban és panziókban használják. Azonban abban az esetben is kiválóak, amikor az ebédlőben vagy a konyhában lévő székeket szeretnéd kényelmesebbé varázsolni. Széles választékban kaphatók székekre és padokra helyezhető párnák – különleges formájú, gazdag színválasztékú, mintás darabok, amelyek minden egyedi igényt kielégítenek.

Utazópárnák

A nyakpárna néven is ismert párnák utazásainkat hivatottak kényelmesebbé tenni. Könnyen hordozhatók, „U” formájúak és segítenek fejünket és nyakunkat megfelelő pozícióban tartani az utazás során. A legtöbben akkor használják ezeket, amikor hosszabb repülő- vagy autóútra indulnak.

Egyedi szükségleteknek megfelelő párnák

Bizonyos helyzetekben szükség lehet egy kis plusz kényelemre – ezek a párnák épp az ilyen különleges igényeket elégítik ki. Ilyenek például a várandósoknak kialakított párnák, hiszen a babát váró hölgyeknek segítenek megtartani a megfelelő testtartást, főleg a terhesség utolsó szakaszában. Az antiallergén párnák kiválóak gyermekek számára, érzékeny felnőttek számára vagy azoknak, akik valamilyen betegség miatt nem használhatnak tollpárnát. A horkolásgátló, ortopéd, illetve a nyakcsigolyákat tartó párnák szintén egyedi szükségleteket elégítenek ki, néha csak rövid ideig használják őket.

Hogyan válasszunk párnát: A választás kritériumai

A lakástextíliák meghatározó szerepet játszanak az éjszakai alvás kényelmének és minőségének megteremtésében. A megfelelő párnán történő pihenés rengeteg előnnyel jár. Ezért meg kell bizonyosodnod arról, hogy a megvásárolt termékek egyesítik azokat a tulajdonságokat, amelyek elengedhetetlenek a nyugodt, egészséges alváshoz. Fontos, hogy a párna természetes pozícióban tartsa a gerincoszlopot, kényelmes, rugalmas és tartós legyen, ugyanakkor az is, ha hipoallergén anyagokból készül. A továbbiakban tanácsokat adunk a párnaválasztáshoz:

A párna magassága

Bármilyen párnát is szeretnél, mindig arra törekedj, hogy az egy vonalban tartsa a hátat, a nyakat és a fejet. A megfelelő testhelyzet megelőzi az említett testrészeken fellépő fájdalmat. 

A párna magassága szorosan kapcsolódik az alváskor felvett testhelyzethez. Tehát nem kell túl sokat gondolkodni párnaválasztáskor – a lényeg, hogy az adott termék egyenesen tartsa a gerincoszlopod akkor, amikor az ágyban fekszel.

Az alvás során felvett testhelyzet

Amint azt már említettük, az elérhető párna fajták közül olyat kell választani, ami elősegíti azt, hogy a fejünk, hátunk és a gerincoszlopunk egy vonalban legyen, függetlenül attól, hogy milyen testhelyzetben alszunk. Az alvási stílusunknak megfelelően egy bizonyos típusú párna ajánlott:

 • ha egyik oldalunkon alszunk, akkor a párnánk legyen megfelelő keménységű, illetve kb. 14-15 cm magas, hogy a fejünk és a vállunk között keletkező űrt kitöltse. Így elkerülhető a gerincoszlop torzulása;
 • Háton alvás – közepes/kemény párna ajánlott ebben az alvási helyzetben. Vékonyabb, puhább párnára van szükség, ami nem engedi, hogy a fej előre forduljon, illetve egyenesen tartja azt;
 • Hason alvás – az ebben a testhelyzetben történő alváshoz nagyon vékony párnára van szükség. Majdhogynem lapos modell szükséges, ami csökkenti a test felső részére nehezedő nyomást, illetve megfelelő tartást biztosít annak érdekében, hogy a fej egy szinten legyen a háttal. 

A töltet típusa

Rengeteg töltet típus létezik a piacon – mindenféle alapanyag megtalálható töltetként. A természetes töltetek – tollak, pelyhek, selyem, len vagy gyapjú – puha tapintásúak, illetve formájuk egyszerűen alakítható. A poliészter szálakat a nagyon rugalmas párnákhoz használják, míg a speciális töltetek, mint a memóriahab vagy a latex hozzájárulnak a test ergonomikus pozíciójához az alvás során.

 • A libatollak és pihék könnyűek és kényelmet nyújtanak, ugyanakkor jó szellőzést biztosítanak, felszívják a nedvességet, így kiválóak azok számára, akik gyakran változtatják a testhelyzetüket az alvás során.
 • Gyapjúpárnák – az alapanyag hozzájárul a testhőmérséklet szabályzásához, hipoallergén és hosszú élettartamú; a gyapjúpárnák általában keményebbek, megfelelő választás azoknak, akik sokat izzadnak;
 • Latex párnák – léteznek szintetikus latexből készült párnák, amelyek anatómiai kialakítással rendelkeznek és elsősorban az oldalukon alvó személyek számára ajánlottak, de vannak természetes latex töltetek is: ezek a vállak és a nyaki terület esetében ajánlottak; hozzájárulnak a testhőmérséklet szabályzásához;
 • A memóriahabos párnák – viszkoelasztikus hab vagy memory foam töltetű párnák – felveszik a fej és a nyak formáját, így biztosítva a gerincoszlop megfelelő tartását. Az utóbbi években rendkívül népszerűvé váltak, mivel egyenletesen oszlik el a párnára nehezedő súly, illetve csökkentik az éjszakai testhelyzetváltásokat, illetve ezáltal elősegítik a mély alvást;

 • Nanoszálas töltet – a nanoszálak tulajdonságaik alapján hasonlítanak a libapihéhez, hiszen puhák, sűríthetők, és jól szigetelnek. Ez a párna típus kiváló a természetes pihékre allergiások számára, akik mégis jó minőségű párnán szeretnének aludni.
 • A mikroszálas párnák könnyűek, illetve hamar visszanyerik eredeti formájukat, ugyanakkor jó választásnak bizonyulnak a különböző allergiákkal küszködők esetében.
 • Bambusz szál töltet – az ilyen párnák nyáron is hűvös érzést biztosítanak, antimikrobiális és antiallergén tulajdonságokat ötvöznek, így ideálisak a gyermekek és az érzékeny bőrű felnőttek számára.
 • Gyapjú töltet – természetes anyag, így ellenáll a penész és az atkák hordozta veszélyeknek; ezek a párnák általában laposak és kemények, használatuk azok számára ajánlott, akik érzékenyek a vegyi anyagokra.

A párnák méretei

Ennél a kritériumnál elsősorban az egyéni igények érvényesülnek.  A párnák méretének kiválasztásakor fontos tudni, hogy milyen méretűek a már meglévő huzatok, amelyeket az új párnákhoz szeretnél használni. Három standard méret létezik: 40x40cm, 50×70 cm és 70×70 cm, de az idők során egyéb, speciális párna típusok és méretek is divatba jöttek. Ilyenek például a 45×65 cm vagy 60×60 cm méretek. Alváshoz leggyakrabban az 50×70 cm méretűeket használják.

A párnák szerkezete és alakja

Ha olyan párnát szeretnél, ami egy oldalon való alváshoz vagy más, pillanatnyi testhelyzethez alkalmazkodik, akkor az egyszerű, egyetlen réteg töltetet tartalmazó párnát ajánljuk. A több töltet réteget egyesítő párnák az adott szerkezetnek megfelelő változatos előnyökkel járnak. Ha érdekes kiegészítőket szeretnél otthonodba, akkor válassz két, három vagy négy töltetrétegű párnát, amelyekben különböző kombinációkban találhatók tollak és pihék.

A huzat anyaga

A párnák külső rétege legyen légáteresztő, száraz, és az is fontos, hogy elvezesse a képződő nedvességet. Mindig olyan anyagot válassz, amely állandó hőmérsékletet biztosít, ilyenek például a gyapot és a bambusz.

Ha meggyőztünk arról, milyen fontos szerepe van a párnának a pihentető alvás során, akkor most szóljunk pár szót arról is, hogyan befolyásolja ágyad elhelyezése a pihenést. Több olyan tényező van, amelyekre oda kell figyelnünk, ha minden éjjel megfelelően szeretnénk kipihenni magunkat, és egészségesen, boldogan szeretnénk élni. Egy pici odafigyelésre van csupán szükség ahhoz, hogy kényelmes és harmonikus környezetben tudjunk elcsendesedni és pihenni.

 

Fénykép forrása: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like