Ortopéd matrac: Mit jelent, milyen tulajdonságokkal rendelkezik, és hogyan válaszd ki a számodra megfelelőt

Total
12
Shares

Minden reggel fáradtan, ingerlékenyen vagy hátfájdalmakkal ébredsz? A legvalószínűbb, hogy a matracod a ludas a dologban. Ha nem felel meg az igényeidnek, vagy már nagyon régi, akkor itt az ideje, hogy kicseréld, 

Ne válassz első látásra, hanem keresd meg azt a modellt, amelyik megfelelően alátámasztja a gerincoszlopodat és kényelmes pihenést biztosít. Ortopéd matracra van szükséged, amit kifejezetten elősegíti a megfelelő pozícióban történő alvást. Mi az az ortopéd matrac, és hogyan ismerheted fel ezt a terméket? A továbbiakban megtudhatod, milyen részletekre kell odafigyelned, hogy a megfelelő terméket válaszd.

Mit jelent az, hogy ortopéd matrac: Tulajdonságok

A hálószoba berendezését elősegítő tanácsok közül a legfontosabb talán az, hogy mindig jó minőségű matracot válasszunk. Az ortopéd matrac a lehető legjobb választás. 

Ezek keményebb matracok, amelyek azonban képesek alkalmazkodni a test sajátos formájához, így nyugodt, ellazító, pihentető alvást biztosítanak. Ugyanakkor ez egyenesen tartja a gerincoszlopot és a hátizmokat, csökkenti és enyhíti a hátfájdalmakat, illetve megelőzi a később felmerülő egészségügyi problémákat, amiket a nem megfelelő felületen történő alvás okozhat.

Ha nem tudod mi az ortopéd matrac, akkor segítünk: a kifejezés 1950-ben jelent meg és a görög „ortho” szóból ered, aminek jelentése „helyes, egyenes”. A termék nem minősül orvosi segédeszköznek. Viszont segítséget nyújthat bizonyos betegségek esetében és elősegíti a megfelelő pihenést, ezáltal növelve az általános komfortérzetet. Ismerkedjünk meg az ortopéd matracok legfontosabb tulajdonságaival:

A gerincoszlop megfelelő helyzetének fenntartása

Elsősorban a gerincoszlop számára megfelelő matracként az ortopéd matracok segítenek megőrizni a test természetes görbületeit. Alvás közben a gerincoszlopnak megfelelően kell elhelyezkednie ahhoz, hogy ne erőltesse meg feleslegesen az izmokat, az ízületeket és a csontokat. 

Ellenkező esetben fájdalom lép fel, illetve akár komolyabb gerincproblémák is kialakulhatnak. Az ortopéd matrac meglehetősen kemény felületű, ami hozzájárul a megfelelő testtartáshoz, illetve a kiváló alváshoz.

A tömeg egyenletes elosztása

Az ortopéd matrac egy másik fontos ismertetőjegye, hogy képes csökkenteni az egyes testrészekre nehezedő nyomást. Amikor lefekszel a matracra, a vállaid, a nyakad és a hátad – vagyis azok a testrészek, amelyek érintkeznek a matraccal – érzik leginkább a tested által keltett nyomást. 

Ha a tömeg eloszlása nem egyenletes, az kellemetlen érzést kelt, hosszú távon pedig ízületi problémákat okozhat.

Az ortopéd matrac megelőzi a nyomáspontok kialakulását, illetve csökkenti az izomfeszültséget. Többféle ortopéd matrac létezik, ezek közül legismertebb a memóriahabos változat, elsősorban azért, mert egyenletesen oszlatja el a test tömegét a teljes felületen. 

A hibrid változatok, amelyek belső része rugókat, illetve egy latex vagy memóriahab réteget, esetleg egyéb anyagokat tartalmaz, szintén megfelelő testtartást és kényelmet biztosítanak.

A keringési zavarok megelőzése

Ha a vérkeringésünk nem megfelelő, nem tudjuk jól kipihenni magunkat. Továbbá ezek a problémák a későbbiekben komolyabb következményekkel járhatnak. Az ortopéd matrac a megfelelő testhelyzet által javítja a vérkeringést, illetve segít, hogy egészségesek maradjunk.

Ortopéd matrac: A legfontosabb előnyök

Ha azon gondolkodsz mi is valójában az ortopéd matrac, illetve milyen előnyökkel jár a használata a hálószobádban, olvasd el az alábbi sorokat. Többféle méretben és töltettel kapható, de az ortopéd matracnak ennél sokkal több előnyös tulajdonsága van. Fedezd fel ezeket!

Enyhíti a hát- és ízületi fájdalmakat

Ha fájdalmakat érzel, könnyen meglehet, hogy az ortopéd matrac jó választás lesz számodra. A matrac keménysége által csökkenti a fájdalmakat, megszünteti a testrészekre nehezedő nyomást és elősegíti az egészséges testhelyzet kialakítását alvás közben.

Hozzájárul a gyors felépüléshez bizonyos orvosi beavatkozások után

A kemény ortopéd matrac épp ott nyújt támaszt testünknek, ahol arra a legnagyobb szükség van. Ízületi sérülések, sebészeti beavatkozások, a gerincoszlop sérülései vagy ízületi gyulladás esetében használata kifejezetten ajánlott. Mivel szilárd, kemény, nem engedi meg, hogy a test összegörnyedjen, illetve elősegíti a felépülést bizonyos beavatkozások után.

Hozzájárul a helyes testtartáshoz

A termék legfontosabb előnye az, hogy segíti a helyes testtartás megőrzését. Akár memóriahabos ortopéd matracot választasz, akár szuper ortopéd matracot, testtartásod láthatóan javulni fog. 

Az ortopéd matrac anatómiai szempontból tökéletes támaszt biztosít a gerincoszlopnak, ellazítja az izmokat és elősegíti a csigolyák egymástól történő megfelelő eltávolodását. Ez a matrac előnyösen hat gerincoszlopunkra, mivel megelőzi annak torzulását, illetve a fájdalmak megjelenését.

Minőségi alvást biztosít

Mit jelent az, hogy ortopéd matrac? Röviden: optimális komfort szintet. Annak köszönhetően, hogy mérsékeli a fájdalomérzetet, csökkenti a nyomáspontok számát, egyenletesen osztja el a testtömeget és ideális alátámasztási felületet biztosít testünk számára, az ortopéd matrac elősegíti a mély, pihentető és frissítő hatású alvást. 

Így nem alakul ki annak kockázata, hogy a kényelmetlenségek vagy  a fájdalmak miatt felébredj az éjszaka közepén, vagy hogy a kialvatlanság miatt 

Kiküszöböli az átfordulás-effektust

Ha megosztod az ágyadat a pároddal, lehetséges, hogy a matrac miatt minden egyes mozdulata zavarólag hat rád. Az ortopéd matrac használatával mindketten nyugodtan alhattok, nem zavar majd az, ha a másik átfordul egyik feléről a másikra.

Tömörebb, keményebb matrac

Az emberek gyakran topper matracot vásárolnak, amikor nincsenek megelégedve a meglévő matracuk felületével. Ha egy keményebb terméket keresel, akkor számodra az ortopéd matrac lehet a megfelelő választás. 

Ez tömörebb, mint az átlagos matracok és optimális alvási helyzetet biztosít. A túl puha matracokkal általában az a gond, hogy a test középső része egyszerűen beléjük süllyed, és a nem megfelelő testhelyzet miatt előbb-utóbb megjelennek a hátfájdalmak is.

Ellenálló és tartós

Maximális relaxálást és kényelmet biztosít, ugyanakkor az elégedettség érzést az is növeli, hogy hosszú ideig használható. Az ortopéd matrac kiváló minőségű alapanyagokból készül, és a felhasználók különböző problémáira adhat választ. 

Azonban használata nem csak azok számára ajánlott, akik valamilyen betegséggel küzdenek; idősek, sportolók, illetve mindenki más örömmel használhatja, aki pihentető alvásra vágyik optimális körülmények között.

Melyik a legjobb ortopéd matrac: A választás kritériumai

Nem elég csupán azt tudni, hogy mit jelent az ortopéd matrac fogalma. Bár mostanra már sok fontos részletet megtudtál erről a matracról, amely képes alkalmazkodni a tested sajátosságaihoz, a piacon rengeteg ajánlat vár. 

Gyakran nehézséget okoz kiválasztani, hogy melyik a legjobb ortopéd matrac. Így hát annak érdekében, hogy a saját igényeidnek megfelelő matracot kiválaszd, több kritériumot is szem előtt kell tartanod. Lássuk, melyek ezek!

A matrac szerkezete

Többféle ortopéd matrac típus létezik, de az egyik legfontosabb szempont, amit figyelembe kell venned az a szerkezet. Választhatsz például olyan ortopéd matracot, melyben a rugók egyenként vannak elhelyezve (pocket típus), így hatékonyan és gyorsan reagálnak testünk mozdulataira alvás közben. 

Az ortopéd matracban egymáshoz kapcsolódó rugók is lehetnek, ez keményebb, illetve a sokkhatásokat jobban elnyelő szerkezetet eredményez. Ugyanakkor vannak memóriahabos modellek is, amelyek tökéletesen felveszik tested formáját és egyenesen tartják a gerincoszlopot.

A matrac méretei

Ha már kiválasztottad a hálószobabútort, tartsd szem előtt, hogy az ortopéd matrac méretének illeszkednie kell az ágyad méretéhez. Azonban itt is figyelni kell az alvás minőségét meghatározó szempontokra. Egy jó ortopéd matracnak 15-20 centivel hosszabbnak kell lennie, mint a testmagasságod.

Ami a termék szélességét illeti, egy személyre legalább 70 centit számolj. A franciaágy esetében az ideális méret a 160×200 cm. Az ortopéd matrac vastagsága legyen legalább 16 cm, hogy megfelelő pozícióban tartsa a gerincoszlopot.

A matracra nehezedő tömeg

Ha tisztában vagy vele, mi is az ortopéd matrac, akkor már azt is tudod, hogy figyelembe kell venni a használók testtömegét is. Amennyiben a termék nem felel meg vastagság, szerkezet vagy keménység szempontjából, alakja módosulni fog, így rövid időn belül tönkre megy.

A matrac keménysége

Az ortopéd matracok elsősorban annak köszönhetik hatékonyságukat, hogy közepes, illetve nagyon kemény matracokról van szó. Ez biztosítja a gerincoszlop megfelelő helyzetét. Egy kemény ortopéd matrac kezelheti vagy megelőzheti a gerincoszlop torzulásával járó problémákat. 

A matrac keménységét az alvási testhelyzethez kell igazítani. Így például azok számára, akik hason fekve alszanak, a keményebb ortopéd matrac ajánlott, míg akkor, ha gyakran változtatod a testhelyzetedet alvás közben, számodra a közepesen kemény matrac ajánlott.

Antiallergén kezelés

Tanácsokból nincs hiány, ha a lakásunk komfortszintjét szeretnénk emelni. Viszont akkor, ha allergiától szenvedsz, minden apró részletre figyelned kell, hogy valóban ellazulhass otthonodban. A matracnak ebből a szempontból is fontos szerep jut. 

Mindenképp olyan terméket válassz, amely előzőleg antiallergén kezelést kapott. Ez azt jelenti, hogy a gyártó különleges figyelmet fordított a termékre, tehát az ortopéd matrac érzékenyebb, illetve allergiával küszködő személyek számára is biztonságos, akik esetében lényeges, hogy ezek a modellek megelőzik a baktériumok és poratkák szaporodását.

A matrac huzata

Az a legjobb, ha a matrac huzata természetes anyagból – például gyapot vagy gyapjú – készül. Továbbá az is fontos, hogy a huzat levehető és mosható legyen, ami biztosítja, hogy mindig friss, tiszta környezetben alszol. ha igényed van rá, akkor használhatsz matracvédőt is, ami megvédi a terméket a kosztól és a nedvességtől.

Top 10 ajánlott ortopéd matrac

Tengerész stílusban szeretnéd berendezni a szobádat, már megvan a bútor és a dekoráció is, de még nem találtál rá a megfelelő matracra? Ha tisztában is vagy vele, hogy mit jelent egy ortopéd matrac, ezek a modellek segítséget nyújthatnak a legmegfelelőbb darab kiválasztásában.

Premium Organic Cotton Pocket Memory matrac 7 komfortzónával

A kiváló minőségű anyagokból készült, Oeko-Tex minősítéssel rendelkező, Premium Organic Cotton Pocket Memory matrac 7 komfortzónával ortopéd és anatómiai tartást biztosít. Ez a matrac egyesíti a táskarugós technológiát a szuper rugalmas Green Form és a Mirror Form memóriahabos technológiákkal. 

Kemény, minden alvási pozícióhoz megfelelő matrac, amely hipoallergén alapanyagokból készült, illetve a megfelelő és egészséges tartást biztosítja a gerincoszlop számára.

Orange Line Green Future ortopéd matrac

Ha olyan termékre vágysz, amely egyszerre két, a pihentető alvás szempontjából lényeges elemet ötvöz, mint amilyen a megfelelő testtartás és a kényelem, akkor válaszd az  Orange Line Green Future ortopéd matracot

Antiallergén, anatómiai kialakítású, kemény matrac, amely háton alvóknak, valamelyik oldalukon alvóknak, illetve hason alvóknak is kiváló. A termék szerkezetileg rugalmas PUR habból és szilikonozott pehely betéttel kiegészített poliészter huzatból áll.

Green Future Clasic szuper ortopéd, hipoallergén matrac

A Green Future Clasic matrac szerkezete kemény, ámde rugalmas nyitott cellás habrétegből áll, mely egész éjszaka megfelelő tartást biztosít testünknek. 

Ez egy kemény szuper ortopéd matrac, amely egyszerre kényelmes és ergonomikus. A külső réteg puha, kellemes tapintású szövet, mely mesterséges pehely réteget tartalmaz, ami csökkenti a nyomáspontokat és ellazítja az izmokat.

Green Future, Active Relax Cool Memory 7 komfortzónás ortopéd matrac

Ha azon gondolkozol, hogy milyen lehet egy különlegesen jó minőségű ortopéd matrac, akkor a Green Future Active Relax Cool Memory egy tökéletes példa erre. 7 komfortzónája helyes pozícióban tartja a gerincoszlopot, megszünteti a hátfájást, minimálisra csökkenti az éjszakai forgolódások keltette hatást és megfelelő szellőzést biztosít. A matrac huzata hipoallergén, többféle ásványi sóval kezelt anyag, mely ezáltal az ózonterápiás kezelés hatásait nyújtja. 

Green Future Arctic Gel Memory 14+5, 7 komfortzónás matrac

Ha többre vágysz, mint egy megfelelő tartást biztosító ortopéd matrac, akkor válaszd a  Green Future Arctic Gel Memory matracot. A termék moduláris kialakításának köszönhetően 4 különböző keménységi fokozatot egyesít. 

Ortopéd, antiallergén, antimikrobiális tulajdonságokat egyesít, ugyanakkor hideg gélszerű részecskéket tartalmaz, amelyek hűsítő hatásúak. Ezeknek köszönhetően a matrac kellemes hőérzetet biztosít az alvás során.

Argentum Healthguard Memory 12+3+4 ortopéd, anatómiai matrac

Több méretben is elérhető az egészséges alvást biztosító Argentum Healthguard Memory 12+3+4 matrac , amelyet ortopéd specialisták segítségével terveztek. 

Huzata ezüst ionokat tartalmaz, felső részén természetes gyapotszálakat tartalmazó vatelinnel steppelt, így szárazabb, atkamentes környezetet biztosít. A matrac kiválóan alátámasztja a gerincoszlopot, 21 cm magasságú, minden alvási pozícióhoz megfelelő.

Tri Flexa Free Air, 12+3+3 Memory szuper ortopéd matrac

A termék főbb tulajdonságai közül kiemelnénk a hőszabályzó képességet, az ortopéd alátámasztást, a memóriahabot és az antiallergén módon kezelt alapanyagokat. A Tri Flexa Free Air 12+3+3 Memory szuper ortopéd matrac kiváló minőségű alapanyagokból készül, és megfelelő alátámasztást biztosít testünk ágyéktáji, nyaki és térd részen. 

Olyan habréteget tartalmaz, amely kölcsönhatásba lép a test által kibocsátott hővel, ugyanakkor megszünteti a nyomáspontokat és egészséges vérkeringést biztosít.

American Beauty Memory ortopéd matrac

A matrac alapja Green Form rugalmas habból készült, míg a komfortzóna 5 cm-es Mirror Form memóriahabot tartalmaz. Az American Beauty Memory ortopéd matrac ellazítja az izmokat, serkenti a vérkeringést, csökkenti az éjszakai forgolódások keltette hatást, illetve felveszi a test formáját.

Green Future Eco Bonnell ortopéd matrac

Gyapotszálakat tartalmazó vattával töltött komfortrétege kiváló szellőzést biztosít, így a Green Future Eco Bonnell ortopéd matrac az egészséges, atkamentes alvás alapja. 

Minőségi szerkezet Bonnell rugókkal, vatelin szintetikus szálakkal és gyapotszálakkal, textil anyagból készült szűrő, PUR hab, polipropilén hab és Jacquard típusú bevonat.

Aloe Vera Kókusz Memory szuper ortopéd matrac, 3D Free Air szellőzéssel

Az ortopéd specialisták segítségével kialakított szuper ortopéd Aloe Vera Kókusz Memory matrac a legkiválóbb minőségű anyagokból készült. Memóriahabot, illetve egy réteg kókuszdió rostot tartalmaz, ami elősegíti a jó szellőzést. 

Stabilan megtámasztja a hátgerincet, megszünteti a nyomást és a fájdalmakat, antimikrobiális hatású, mindkét oldalán használható matrac, melynek két oldala különböző keménységű.

 

Most, hogy már mindent tudsz az ortopéd matracokról, biztosan könnyen kiválasztod az igényeidnek megfelelő darabot. Az ízületeket és a különböző testrészeket megfelelően megtámasztó modellek mindenkinek ajánlottak, akkor is, ha teljesen egészségesek. 

A mezoni.hu oldalon rengeteg ortopéd matrac közül választhatsz, sőt akár ki is próbálhatod a terméket, illetve amennyiben mégsem válna be, gond nélkül visszaküldheted. Készülj fel a pihentető alvásra!

 

Fénykép forrása: Pexels & Mezoni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Párna típusok: útmutató A-tól Z-ig

A megfelelő alvás a következő napi energia és állóképesség alapja. Vitathatatlan tény, hogy semmi sem hasonlítható a pihenéshez, hiszen komolyan befolyásolja egészségünket és életminőségünket. Bár elhanyagolható részletnek tűnhet, a párna…
View Post