Minden a kárpitozott ágyról: mit jelent, előnyei, karbantartása

Total
0
Shares

Az elmúlt húsz évben a hálószoba belső kialakítása gyorsan fejlődött. Ma az emberek meleg, kellemes belső terekre vágynak, amelyek kényelmet és jó közérzetet biztosítanak. Emiatt a hálószoba belső kialakításában a pihenést és jó közérzetet inspiráló anyagból készült és formatervezésű kárpitozott ágyak a kedveltek.

Milyen egy kárpitozott ágy? 

A kárpitozott ágy általában olyan bélésrétegből készül, amelyet textilanyaggal (természetes vagy szintetikus) vagy bőrrel (természetes vagy ökológiai) vonnak be. Ezek együttesen segítenek csillapítani és csökkenteni az alaplemezek, a keret és a fejtámla merevségét az ágy fejénél vagy lábánál. 

Előnyök

A kárpitozott ágyak fő előnyei az alábbiak:  

 • A lehetőségek széles választéka. Esztétikai szempontból korlátlannak tűnő lehetőségekkel rendelkezik a textúrák, színek és szövettípusok kiválasztására. Emiatt a kárpitozott ágy gyakorlatilag bármilyen stílusú hálószobába beillik. Szabadon választhatja ki azt az anyagot, amely a legjobban illeszkedik szobája dekorációjához. A hálószobája berendezésekor ne feledje a leghasznosabb tanácsokat se! 
 • A szövetstílusok széles skálája. Az Ön által használt szövettípus különböző stílusú mintái állnak az Ön rendelkezésére, legyen az sima szövet, nyomatokkal, gombokkal vagy különféle egyéb tapintható és vizuális elemekkel.  
 • Kényelem. Egy kárpitozott fejtámla kényelmet és alátámasztást nyújthat, hisz a helyükön tartja a párnákat, és lehetővé teszi, hogy több meleget tartson az ágyban.  Ez egy pihentetőbb teret, megfelelő környezetet teremt az alváshoz! Ne feledje el kiválasztani a megfelelő párnát! 
 • Gyengéd vizuális hatás. A kárpitozott ágy kényelemérzetet kelthet a hálószobában, mivel formája révén minden figyelmet és energiát magához vonz. Hozzárendelheti a legmegnyugtatóbb fedőmatracokat és paplanokat!
 • Fenntartható karbantartás. A legtöbb kárpitozott ágy segít megvédeni az ágy keretét és a más kemény felületeket, amelyekből készült. 
 • Könnyű tisztítás. A legtöbb szövetet úgy tervezték, hogy ellenálljon a foltoknak és könnyen tisztítható legyen. 

A kárpitozott ágyak rendkívül jól összeegyeztethető árnyalatokban készülnek, mint például: szürke, drapp vagy kék. Ezek a színek gyönyörűen passzolnak a hangsúlyok, fémek és kiképzések széles skálájához. Ezek a színek ideálisak a pihentető, nem színtelen légkör megteremtéséhez a szobában. A kárpitozott ágyak természetesen készülhetnek élénkebb színű anyagokból is. Végül olyan műalkotásként működhetnek, amelyek segíthetnek színesebbé tenni a falakat, és megtörik a hálószobai tér éles szögeinek ritmusát. 

Ezen előnyök közül sok a lábakkal, fiókokkal rendelkező, vagy azok nélküli kárpitozott ágy testreszabásának rugalmasságához kapcsolódik. A kárpitozott ágyak a színek, szövetek és formatervezési minták összeillesztésének és egy igazán személyes tér kialakításának szabadságát nyújtják.  

Hátrányok

A kárpitozott ágyak számos hátránnyal is rendelkezhetnek: 

 • Túlmelegítő hatás. Nappali felmelegedésre és éjszakai lehűlésre hajlamos hálószoba esetén a nedvszívó anyaggal borított keret lehet, hogy nem a legjobb megoldás. 
 • Intenzív használat. Ha szokott olvasni vagy ágyban dolgozni, akkor gondoskodnia kell az idővel megjelenő zsíros foltokról. 
 • Háziállatok a lakásban. A kárpitozott ágy nem biztos, hogy a legjobb választás a háziállatokat tartók számára. A szövet megsérülhet a bundás pajtások szőrétől, vagy akár karmaikkal is tönkre tehetik.
 • Allergia és bőrirritáció. A kárpitozott ágyak megtelhetnek poratkákkal, amelyek irritációt és allergiát okozhatnak a felnőtteknek és gyermekeknek. Ezt különösen tartsa szem előtt, ha a gyerekszobába tervez kárpitozott ágyat elhelyezni. 
 • Kis hálószoba. Az ágy elrendezése a hálószobában elengedhetetlen. Egy kis hálószobában a fémből vagy fából készült ágynál nagyobb kárpitozott ágy szűk teret teremthet. 

Hogyan válassza ki a legjobb kárpitozott ágyat? 

A kárpitozott ágyak a szövetek széles skálájából készülnek, és ugyanolyan jól használhatók klasszikus vagy kortárs formatervezésben is. Fontos. hogy legyen tekintettel az ágyra, az ágytakaróra és a matracokra,

A kárpitozott ágy egy módja lehet annak, hogy szint kölcsönözzön a hálószobának a semleges dekoráció fenntartása mellett, kiemelve egyúttal az egész hálószoba bútort.

Tippek a modern kinézet megteremtéséhez

 • az egyenes vonalú rajzok kiválasztása segíthet egy minimalista kinézet megteremtésében;
 • a merész színek használata erős hatást válthat ki;

Tanácsok egy klasszikus kinézet kialakításában 

 • válasszon egy szánkó formatervezésű ágyat, mely kényelmesebb és melegebb látszatát kelti;
 • válasszon könnyen összeegyeztethető, semleges szövetet. 

Az alábbi szempontokat vegye figyelembe:

 • Mekkora térrel rendelkezik a hálószobában? Egyes kárpitozott ágyak sokkal nagyobb teret foglalnak el, mint a mások. 
 • Van-e szüksége tárolóhelyre az ágy alatt? Ha igen, válasszon ágyneműtartóval rendelkező ágytípust. 
 • Milyen mély lesz a matrac, amelyet a kárpitozott ágyhoz használok? Ha nagyon mély matracot választott, érdemes egy kicsit magasabb fejtámlát választania. 
 • Milyen magas? Gyakran tapasztaljuk, hogy a magasabb emberek jobban szeretik a fejtámlával szemben lévő oldalon támaszték nélküli ágyat, mert ez több helyet biztosít számukra és nem korlátozza őket.

Ágytípus 

Vegye figyelembe, hogy többféle stílusú ágykerettel rendelkező kárpitozott ágyat forgalmaznak, mint: 

 • Díván típusú, szabványos kárpitozott ágy. Ez a legmegfelelőbb típusú ágykeret, amelyhez a rugós vagy rugó nélküli, lábakkal rendelkező vagy anélküli legjobb matracokat szerelheti fel, amelyhez részleteket adhat a kárpitanyaghoz, például vizuális kontrasztot kölcsönző különböző típusú díszeket. 
 • Platform típusú kárpitozott ágy. A platformágyak könnyen összeszerelhetők, alacsonyabbak, és modern kinézetet kölcsönöznek a hálószobának. Ezek a típusú kárpitozott ágyak kisebb szobákba ideálisak. 
 • Ágyneműtartós kárpitozott ágy. Magasabbak, hogy elegendő helyet biztosítsanak az ágy alatt a személyes holmik tárolására.
 • Betétes matracos kárpitozott ágy. Az ágybetét a matrac lábakkal ellátott vagy láb nélküli, a keret szélességében elhelyezett fából vagy lécekből készült alapja., mely egy matracalap Az ágybetétes ágyak nagyon jól alkalmazhatók. 
 • Baldachinos kárpitozott ágy. Ha a hagyományos stílust kedveli, és több kényelemre és magánéletre vágyik, a baldachinos ágy a klasszikus, romantikus modellek közé tartozik. 
 • Kárpitozott ágy kárpitozott fejtámlával. Ez az ágytípus kifejezetten a fejtámla-kárpit típusára utal. Varrásokat használ, hogy burkolt hatást adjon az ágynak, egy kis csillogást vagy játékos jelleget kölcsönöz a szobának. Válassza ki a legmegfelelőbb alvópárnákat a tökéletes környezetért!
 • Kárpitozott szán típusú ágy. Míg a legtöbb kárpitozott ágy fénypontja a fejtámla, a szán típusú ágy a szánkóval azonos formájú láblapra tereli a figyelmét.

Bútorhuzat típus 

Természetes szövetek:

 • Pamut. A legelterjedtebb és leggazdaságosabb elérhető szövet, a pamut kényelmes érzést nyújt, és könnyen használható. Azonban ez a kárpitszövet hajlamos a foltokra és az elszíneződésre.
 • Bőr. A legtartósabb bútorhuzat típus, a bőr sokkal jobban ellenáll a foltoknak, a karcolásoknak és a törmelékeknek. Így a bőrrel kárpitozott ágy könnyebben tisztítható és karbantartható. A bőrrel kárpitozott ágyhoz a környezetbarát bőrváltozat is használható. A bőrt gyakran a férfiasabb térrel társítják. 
 • Selyem. Az egyik legdrágább típusú kárpitszövetet, a selymet általában a luxus hálószobák számára tartják fenn. Annak ellenére, hogy az elegancia érzetét nyújtja, a selyem meglehetősen könnyen tönkremegy és elszíneződik, így a legtöbb ágyhoz nem éppen ideális. 
 • Gyapjú. A gyapjú tartós, nem színeződik el és nem foszlik ki. Ezért az ágy kárpitozására használt hatékony anyag, mivel meleg, puha és nem igényel túl sok karbantartást. 
 • Bársony. A csodálatos bársonnyal kárpitozott ágy a luxus érzetet nyújt. A bársony a selyemnél tartósabb és ellenállóbb a foltokkal szemben. 

Szintetikus szövetek:

 • Poliészter. A pamut és más szálak keveréke, a poliészter olyan szövet, amely könnyen megőrzi a festékek élénk színét.
 • Polipropilén. Egy másik mindenütt megtalálható szintetikus szövet, amely ellenáll a foltoknak és a víznek, így tartós és könnyen tisztítható.
 • Akril. Szintetikus gyapjú utánzat, ellenáll az elszíneződésnek, a szennyeződésnek és a gyűrődésnek.
 • Műselyem. A műselymet úgy tervezték, hogy a finomabb anyagok, például a len és a selyem tartósabb változata legyen.  

Tanácsok a kárpitozott ágy karbantartásához

Minden szövet tisztítható nedves tiszta ronggyal vagy porszívó segítségével. Ha valamit a posztóval kárpitozott ágyra önt, enyhén tisztítsa meg egy tiszta, nedves ruhával tisztítsa meg enyhén, bár a legjobb eredmény érdekében mindig egy erre szakosodott takarítócég szolgáltatását ajánljuk. 

Figyelem! A kárpitozott ágy tisztítására ne használjon dörzshatású rongyot vagy terméket. 

 • Használja a porszívót

Minden alkalommal, amikor porszívózik a hálószobában, tisztítsa meg a kárpitokat is, megpróbálva a nehezen elérhető sarkokhoz és területekhez is hozzáférni.

 • Használjon tiszta rongyokat a tisztításhoz

Amint arra már bizonyosan rájött, a legjobb, ha elkerüli a kárpitozott ágyak élelemmel vagy egyéb anyaggal történő beszennyezését. A kárpit beszennyezése esetén használjon vizes vagy erősebb oldattal átitatott rongyot, azonban ne dörzsölje erősen, mert károsíthatja a szövetet.  

 • Tartsa tisztán a kárpitot 

Amikor a kárpitozott ágy karbantartásáról van szó, azt javasoljuk, hogy időnként használjon tisztító sprayt. Meg fog lepődni, hogy mennyire segíthet.

A kárpitozott ágy bármilyen stílushoz jó választás lehet. Látogasson el a https://www.mezoni.hu/ oldalra, és álmai hálószobájához megtalálja a legmegfelelőbb kárpitozott ágyakat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Párna típusok: útmutató A-tól Z-ig

A megfelelő alvás a következő napi energia és állóképesség alapja. Vitathatatlan tény, hogy semmi sem hasonlítható a pihenéshez, hiszen komolyan befolyásolja egészségünket és életminőségünket. Bár elhanyagolható részletnek tűnhet, a párna…
View Post