Kanapé típusok: Jellemzők és vásárlási tanácsok

Total
0
Shares

Minden bizonnyal a kanapé a nappalik sztárbútordarabja. Nélkülözhetetlen a mindennapi kényelmünk megteremtéséhez, ugyanakkor a nappali esztétikus megjelenéséhez is hozzájárul. Nem a legolcsóbb bútordarab, és nem is szokás gyakran cserélgetni, ezért ha új kanapéra van szükséged, körültekintően kell kiválasztani a megfelelő darabot.

A piacon sokféle kanapé található, de nem mindegyik illik a nappalid hangulatához. Lássuk hát, melyek a kanapék legfontosabb tulajdonságai, illetve fogadj el tőlünk néhány tanácsot, amelyek egyszerűbbé teszik számodra a vásárlást!

Kanapé típusok: Főbb jellemzők

Mivel rengeteg kanapé típus és modell létezik, a vásárlás során eleinte nehéz lehet a tájékozódás. Romániában a legtöbben a nappaliba keresnek kanapét, ami jól illik ebbe a szobába. 

Vannak azonban olyan helyzetek, amikor a helyiség méretei megengedik, hogy a konyhába, az előszobába vagy a hálószobába is kanapét tegyünk. Hogy a megfelelőt válasszuk, fontos tudni, milyen jellemzői vannak a leggyakoribb kanapéfajtáknak.

Kanapé típusok a modell függvényében

A kanapékat főbb tulajdonságaik alapján különböző kategóriákba sorolhatjuk. Az első, amit figyelembe kell venned, a kanapé modellje vagy felépítése. Ezek alapján az alábbiak közül választhatsz:

Egyszerű kanapék

A legegyszerűbb modellek, amelyek tartósak és többféle változatban kaphatók. Az egyszerű kanapék nem átalakíthatók és nem is lehet kihúzni őket. Az ilyen darabok váza rögzített, merev, ami garanciát nyújt arra, hogy nem mennek hamar tönkre.

Kihúzható kanapék

Rendkívül praktikusak, mivel könnyedén átalakíthatók kényelmes ággyá, amikor vendégek érkeznek. Nagy részük click-clack szerkezetű, vagyis a háttámla ledönthető, így a kanapé ággyá alakítható. 

A kihúzható kanapék elsődleges céljuknak is megfelelnek, de ágyként is használhatók. Ebből az okból kifolyólag több típusú kihúzható kanapé is létezik:

 • Click-clack szerkezetű – klasszikus és egyszerű, az ülő részt addig lehet emelni, amíg egy kattanás hallatszik;
 • Doppelliege szerkezet – ahhoz, hogy ággyá alakítsuk, az ülő részt ki kell húzni, illetve a háttámlát előre kell dönteni;
 • Fiókos szerkezet – egy elemet ki kell húzni az ülő rész alól ahhoz, hogy az a kanapé résszel egy szintbe kerüljön;
 • Ribalta szerkezet – olyan, mint egy összecsukható ágy; hálóval vagy lemezekkel, melyek egy matracot takarnak, ami összehajtható és a kanapé ülő része alá helyezhető;
 • Futon szerkezet – egy összehajtott matrac – általában poliuretánból -, melyet le lehet helyezni a földre, így japán stílusú ágyként használható.

Moduláris kanapék

Szintén a kihúzható kanapék közé lehet sorolni őket, viszont ezek külön elemekből állnak, amelyeket egymás mellé téve alkotjuk meg az ágyat. Általában sarokülőnek nevezik őket, és L vagy U alakban készülnek. 

Egy sarokülő lehet kihúzható, ággyá is lehet változtatni, de alapformájában is használható. A kihúzható modellek általában tároló részt is tartalmaznak.

Kanapé típusok a stílus függvényében

A nappali bútorzatának elsősorban kényelmesnek és funkcionálisnak kell lennie, de az is fontos, hogy a belső dizájnhoz igazodjon, mivel így alakul ki a lakás esztétikus megjelenése.

Mivel a belső tér berendezése alapvetően a kanapétól indul, érdemes megismerkedni a különböző kanapé típusokkal, illetve azt is jó tudni, hogy milyen stílushoz tartoznak.

Chesterfield kanapék

A Chesterfield kanapék története a XVIII-ik századig nyúlik vissza. A negyedik Chesterfield grófnak az az ötlete támadt, hogy jó lenne egy olyan kanapét készíttetni, amely kényelmes ugyan, de mégsem gyűrődnek össze miatta a férfiak ruhái. 

A modell legfontosabb elemei a bőr kárpitozás, az ívelt háttámla és karfák, illetve a díszített fa szerkezet, a klasszikus díszítő szegecsek és a romantika szele kiállták az idő próbáját. A Chesterfield kanapék a kifinomult módon berendezett szobák díszei, elsősorban a glam és retro stílusú helyiségekbe ajánljuk.

Tuxedo kanapék

Négyszögletes formája, éles szélei és egyenes háttámlája, illetve a karfa és a háttámla azonos magassága alapján könnyen felismerhető; a Tuxedo kanapék ideálisak a modern stílusú lakásokba. A híres belsőépítész, Billy Baldwyn is imádta ezeket a kanapékat, amelyek bármilyen teret ragyogóvá és kényelmessé varázsolnak. 

A Tuxedo modellek a minimalista stílusban berendezett helyiségek díszei. Rendkívül érdekesek az erős színekben pompázó kanapék – ezek érdekes változásokat hozhatnak lakásodba, ha tisztában vagy a különböző színek hatásaival.

Mid-centrury kanapék

Ha a nappalidba egyszerű formájú, sallangmentes kanapét szeretnél, a 40-70-es évek divatjára kell figyelmed. A Mid-century modellek jellemzően dőlt lábúak, négyszögletesek, a lábak és a karfák fából készülnek és mindig láthatóak. 

Jár hozzájuk ülőpárna és hátpárna is, formájuk és kárpitozásuk is egyszerű, általában egyszínűek. Egy szürke Mid-century kanapé kiválóan illik a minimalista stílusú vagy modern, esetleg kortárs dizájnnal berendezett szobába. A Mid-century modellek jól illeszkednek a Japandi és a skandináv stílusokhoz is.

Cabriole kanapék

A XVIII-ik századi bútordarabok ihlette Cabriolet kanapé kiállta az idők próbáját. A XV-ik Lajos francia király uralkodásához kapcsolódó kanapé háttámlája és ülőfelülete S alakban ívelt.

Kerete faragott fából készült, a háttámlánál alacsonyabb karfái szintén díszítésekkel örvendeztetik meg a szemet. Az elegáns és kifinomult Cabriolet darabokat a vintage vagy a francia stílusú helyiségekhez ajánljuk.

Lawson kanapék

Ez a típus leginkább a Tuxedo modellekhez hasonlít. Geometriai formák és egyszerűség jellemzi. A Lawson kanapék jellemzői a pihe-puha párnák, illetve az egyenes vonalak, melyeknek köszönhetően könnyedén illeszkedik bármilyen berendezési stílushoz. 

A megfelelő, egyedi szőnyeggel és egy hozzá illő kávézóasztallal együtt igazán elegáns hatást keltenek.

Knole kanapék

Az első Knole stílusú kanapék több mint 400 éve, Angliában jelentek meg a Knole kastélyban. Gazdagon díszített darabok: bojtok, rojtok, fa keret, zsinórok jellemzik, illetve kárpitjuk drága alapanyagokból – selyem, taft, brokát – készül. Háttámlájuk enyhén megnyújtott, általában olyan helyiségekbe kerül, ahogy vintage hangulatot szeretnénk kelteni.

Angol stílusú kanapé

A rendkívül kényelmes és sokoldalú kanapé könnyen felismerhető a lekerekített karfák, rövid lábak és keskeny háttámla alapján. Klasszikus formája az 1900-as évek Angliáját idézi. Az angol kanapékhoz puha, kényelmes ülőpárnák illenek.

Camelback kanapék

Hullám formájú, tevére emlékeztető háttámlájáról lehet felismerni. Kifinomult modell, melyhez gazdag történelmi háttér is párosul – fényűző hangulatot vihet otthonodba. A háttámla egyedi hullámformája egy teve hátához hasonlít. 

Ha klasszikus darabokról van szó, akkor jól mutatnak tapétázott falú szobákban, állólámpák, fiókos kávézóasztalka, illetve hasonló stílusú nappali bútor és fotelek társaságában. A modern camelback kanapék leginkább a minimalista elemeket ötvöző helyiségekben mutatnak jól.

Hogyan válaszd ki az igényeidnek megfelelő kanapét: Tanácsok vásárláshoz

Amikor kanapévásárláson gondolkodsz, elsősorban az a lényeges, hogy az új darab kényelmes legyen, illetve tökéletesen megfeleljen az igényeidnek.

Vannak azonban egyéb fontos dolgok is, amelyekre érdemes odafigyelned, hogy az adott szobába valóban odaillő darabot válaszd. Lássunk hát néhány tanácsot, melyek segíthetnek a döntésben:

Fogalmazd meg, hogy miért is van szükséged egy új kanapéra

Ha új kanapét keresel, a legfontosabb az, hogy meghatározd, mire fogod használni. Kényelmes bútordarabra van szükséged, melyen napjaid túlnyomó részét töltenéd, és tennéd mindezt hátfájás nélkül? Sokszor jönnek át hozzád a barátok vagy gyakran alszanak ott a rokonok? Ha tisztában vagy az igényeiddel és a vágyaiddal, akkor könnyen kiválaszthatod a megfelelő modellt.

Válaszd a megfelelő méretű kanapét

A kanapé méretét a szoba méretének, illetve használói számának függvényében kell kiválasztanod. A legjobb, ha figyelmesen kiméred a kanapé helyét, például újságok segítségével is megjelölheted azt. 

Így pontosabban láthatod a kanapé majdani helyét. Ha kihúzható modellt szeretnél, ne feledd, hogy mekkora helyet foglal majd el, amikor ággyá alakítod.

Figyelj arra, milyen a kárpitozása

Szövet, bőr vagy műbőr? Mindegyik anyagnak megvannak az előnyei és a hátrányai is. Általában véve a jó minőségű kárpitozásnak köszönhetően a kanapé élettartama hosszabb lesz. Sokan kedvelik a bőr kanapékat, mivel különlegesek és időtállóak. Viszont karbantartása komoly figyelmet igényel. A szövet bevonat viszont sokféle színben elérhető és lefedhető egy védőréteggel, hogy tovább tartson.

Ellenőrizd a kanapé szerkezetét

Ha stabil és tartós kanapét választasz a nappalidba, sokáig élvezheted majd. A fából – lehetőleg tölgyfából – vagy fémből készült váz tartósságot biztosít. Ha kihúzható kanapét szeretnél, gondold meg, hogy ezek a modellek sokkal nagyobb terhelésnek vannak kitéve, mint az egyszerű szerkezetű kanapék.

Vedd figyelembe az ülőhelyek számát

Ez a részletkérdés nagyban függ a kanapé, illetve a szoba méreteitől. Ha a konyhádba szeretnél egy kanapét, a legjobb választás egy kétszemélyes darab. A nappali esetében a legnépszerűbb kanapé modellek a háromszemélyesek, de ha elegendő tér áll rendelkezésedre, akkor választhatsz nagyobb kanapét vagy sarokkanapét is.

A kanapé legyen összhangban a szoba egyéb berendezési tárgyaival

A kanapé stílusa és színe az egyéni preferenciák függvénye. Mégis, a kívánt összhatás elérése érdekében fontos, hogy a termék dizájnja harmóniában legyen az egyéb tárgyakkal és a beltéri dekorációval.

Amennyiben szükségesnek látod a kanapétól indulva fel lehet építeni a szoba belső dekorációját, hiszen ez a helyiség legfőbb ”látványossága”. Következésképp elmondható, hogy a lámpatestektől kezdve a falak színéig vagy a bútorzat stílusáig minden részlet számít a megfelelő és elegáns dekor létrehozása során.

A kanapévásárlás gyakori hibái

Már észrevehetted, hogy nagyon sokféle kanapé létezik, és mivel komoly anyagi befektetésről van szó, a megbánásnak vagy a kényelmetlen daraboknak nem adhatunk esélyt. Bár a választás során a legnagyobb hangsúlyt a minőség és az esztétikai vetület kapja, kerülni kell a gyakori hibákat. Lássuk, milyen hibákat nem szabad elkövetnünk a kanapévásárlás során:

 • Egy kanapé megvásárlása anélkül, hogy figyelembe vennéd a funkcionalitását, mivel megtetszett a külalakja;
 • A termék méretét és a rendelkezésre álló helyet nem veszed figyelembe;
 • A kanapé nem illik a többi bútordarabhoz, esetleg túl nagynak vagy túl kicsinek tűnik a többi berendezési tárgy mellett;
 • Egyszerű kanapét választasz, mert csak a pillanatnyi szükségleteidre gondolsz, és nem veszed figyelembe, hogy a jövőben szükséged lehet egy plusz ágyra;
 • Nem veszed figyelembe, hogy hány férőhelyes az adott kanapé;
 • Bizonyos típusú kihúzható kanapék érdekelnek, de nem veszed figyelembe, hogy mennyire masszív felépítésűek, illetve hogy az átalakító rendszerük mennyire nehézkesen működik;
 • Kompromisszumot kötsz a minőség kárára, aminek következtében a megvásárolt darab kevésbé lesz kényelmes és időtálló;
 • Úgy választod ki a kanapét, hogy nem veszed figyelembe a lakásod hangulatát.

Az esetek többségében a kanapé az adott helyiség központi darabja. Továbbá komoly hatással van a lakók komfortérzetére és elégedettségére. Ahhoz, hogy teljesen elégedett légy a választott darabbal, mindig tartsd szem előtt tanácsainkat! Így biztos lehetsz benne, hogy könnyedén kiválasztod az igényeidnek megfelelő darabot a piacon lévő számtalan kanapé közül.

 

Fénykép forrása: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Párna típusok: útmutató A-tól Z-ig

A megfelelő alvás a következő napi energia és állóképesség alapja. Vitathatatlan tény, hogy semmi sem hasonlítható a pihenéshez, hiszen komolyan befolyásolja egészségünket és életminőségünket. Bár elhanyagolható részletnek tűnhet, a párna…
View Post