Hogyan válasszon matracot, ha hátfájással küzd?

Total
0
Shares

Már az elején el kell mondanunk, hogy nincs egyetlen matrac, amely mindenki számára alkalmas. A választás még bonyolultabb lehet, ha hát- vagy ízületi fájdalommal szembesül. 

Íme néhány hasznos tanács a legjobb matrac kiválasztásához, ha hátgerinc fájdalommal küzd.

A matrac szilárdsága

Lehet, hogy nem veszi észre, de fontos az alvás közbeni jó testtartás. A hátizmoknak és szalagoknak pihenés közben el kell lazulniuk és helyre kell állniuk. Ha a matrac túl kemény vagy túl puha, nem támasztja alá megfelelően a hátgerincet a nyaknál vagy a hát alsó részénél.  

A matracnak egyenesen, semleges pozícióban kell tartania a hátgerincet. A puha matracok nem nyújtanak nagy segítséget a hátfájástól szenvedőknek, ez egyértelmű. A közepesen kemény matracok sokkal alkalmasabbak az ágyéki fájdalom enyhítésére, mint a puha vagy a nagyon kemény matracok, mivel lehetővé teszik, hogy bármilyen testhelyzetben megfelelően aludjon. 

Az állítható matracok, amelyek lehetővé teszik, hogy egyik estéről a másikig kiválassza a keménységi szintet, megoldást jelenthetnek, ha hátfájástól szenved. 

Egyes matracok elhelyezett alátámasztással vannak kialakítva, így nagyobb szilárdságot biztosítanak a hát alsó részén. Az önszabályozható, közepes szilárdságú matracok kényelmes megoldás. 

A matrac méretei 

A hálószoba berendezése nagyon fontos. A kívánt matracnak megfelelően kell illeszkednie az ágyalapba, és legalább 15 cm-rel hosszabbnak kell lennie az Ön magasságánál. A matrac méretei az alábbiak lehetnek:  

 • csecsemők részére – 60 x 120 cm vagy 70 x 140 cm;
 • 2 évesnél nagyobb gyermekek részére – 80 x 160 cm;
 • felnőttek részére, egyszemélyes ágy – 70 x 200 cm, 80 x 190 cm, 90 x 190 cm vagy 100 x 190 cm;
 • felnőttek részére, franciaágy – 140 x 200 cm, 160 x 200 cm, 180 x 200 cm vagy akár 200 x 210 cm.

Figyelem! A helyes választás érdekében mérje meg gondosan az ágykeretet. Figyeljen oda a hálószobai bútor kiválasztására  és az ágy elrendezésére.

Az anyag típusa

A piacon található fő matractípusok az alábbiak: 

Rugós matracok

Ezek a klasszikus matracok olyan rugókból készülnek, amelyek fő tartórendszerként szolgálnak, nehezen deformálódnak és az átlag feletti súlyt is elbírják. A rugós matracok normál vérkeringést és a test erős alátámasztását biztosítják.

Latex matracok 

A latex matracok általában jobban alakíthatók, mint a rugós matracok. A latex matracokat gyakran használják, mert a test ízületeihez alakul. 

Memóriahabos matracok 

A memóriahabos matracokat úgy tervezték, hogy kövessék a test vonalát, ami csökkentheti a nyomást alvás közben. Az ebbe a kategóriába tartozó matracok a habrétegek számától, sűrűségüktől, a felhasznált anyag minőségétől, keménységétől függően többféle típusúak lehetnek. Azonban azt is meg kell jegyezni, hogy egyes memóriahabos matracok megtartják a hőt.

Hibrid matracok

A hibrid matracok memóriahab vagy latex rétegeket kombinálnak a rugós matrac felett, gyakran a puhaság és az alátámasztás keveréke érdekében.

Légmatracok

A légmatracok egy levegőszivattyút használnak az matrac kívánt szilárdsági szintre történő felfújásához. Általában az ágy minden része külön légkamrát használ. Állítható alátámasztást biztosít, amely a matracot alakíthatóvá teszi. 

Egyéb fontos szempontok 

A matrac élettartama – Az alvás minősége és a hátfájás csökkenése az ágyak átlagos életkorától, a matracok időben történő cseréjétől is függ. Ha 9 vagy 10 éve alszik ugyanazon a matracon, akkor elérkezett az ideje, hogy új matracot vásároljon.  

Párnák, fedőmatracok és matrachuzatok – Még ha a megfelelő matracot választotta is, nem ez az egyetlen dolog, ami számít a pihenés közbeni hátfájás kezelésében. Fontos az alvópóz, és az Ön által használt párnák, ágyneműk és paplanok típusa, valamint az, hogy hol helyezi el őket. A matracvédő olyan kiegészítő, amelyet érdemes a matrachoz választani, mert ahogy a neve is sugallja, védi a matracot az izzadságtól, szennyeződéstől, portól. 

Biztonság – Minden matracnak meg kell felelnie a gyúlékonyságra vonatkozó előírásoknak, és tanúsított anyagokból kell készülnie

Az ortopéd matrac 

Ezt a matractípust kifejezetten úgy tervezték, hogy magas szintű alátámasztást és kényelmet nyújtson alvás közben, segítve a hát- és ízületi fájdalmak csökkentését a gerinc helyes, semleges elhelyezése révén. 

Előnyök

Íme, néhány lényeges előny: 

 • Maximális alátámasztás – Az ortopéd matrac szilárd felülete azt jelenti, hogy egészéjszaka tökéletes alvópózban részesül.
 • A testsúly egyenletes elosztása – Az ortopéd matrac egyenletesen osztja el a testsúlyt, hogy megakadályozza a nyomás felhalmozódását, különösen a nyakban, a hátban és a csípőben.
 • A hátgerinc helyes kiegyenesítése – Az ortopéd matracok biztosítják a gerinc megfelelő kiegyenesítését annak érdekében, hogy segítséget nyújtsanak a hátgerincre kifejtett feszültség és a hátfájás csökkentésében. 
 • Egészséges testtartás – Az ortopéd matrac segíti Önt a helyes az alvás közbeni testtartásban, támogatva az egészségesebb vérkeringés az egész éjszaka folyamán

Hogyan válassza ki? 

Az ortopéd matrac kemény felülete támogatja a testtartás megfelelő igazítását és a nyomás csökkentését. Fontos a megfelelő szilárdsági és alátámasztási szint kiválasztása. Sok ortopéd matrac a testsúlynak nem feltétlenül megfelelő nagy szilárdságú, ami hosszú távú fájdalmat okozhat. Ezért érdemes közepes szilárdságú ortopéd matracot választania, melyet próbáljon ki annak érdekében, hogy megértse a testének a reakcióit. 

Egy új matrac vásárlására vonatkozó tanácsok 

Íme, néhány tanács, mely segítségére lehet egy új matrac kiválasztásában:

 • Tudjon meg többet azokról az anyagokról, amelyekből a matrac készült. Mielőtt megvásárolná ismerkedjen meg a matrac típusokkal és készítési módjukkal.
 • A matracokat általában a szilárdsági szintjük alapján bírálták el. Általában egy túl kemény vagy túl puha matrac nem támasztja alá megfelelően a gerincet. 
 • A matrac kiválasztása előtt kérje ki egy szakorvos véleményét. Ha hát- vagy nyaki betegségben szenved, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógytornászával arról, hogy milyen típusú matrac megfelelő az Ön problémájára. 
 • Menjen a bemutatóterembe és tesztelje a különböző típusú matracokat. Legyen nyugodt, vegye le a cipőjét, és nyúljon el néhány különböző matracon legalább 10 percig. Ne siessen, hiszen egy matrac megvásárlása nagyon fontos. Az Ön által vásárolt matracon fog minden éjszaka aludni, ezért szánja rá a szükséges időt.
 • Legyen tisztában azzal, hogy a szilárd matracok nem mindig a legjobbak a háta számára. Az ágyéki fájdalomhoz legmegfelelőbb matrac a közepes keménységű matrac, nem pedig a nagyon szilárd. Különbség van a szilárd alátámasztás és a szilárdság érzete között. Általában kényelemérzettel párosuló szilárd alátámasztásra vágyik. A kényelmét az Ön személyes preferenciái határozzák meg. 
 • Olvassa el a valódi ügyfelek véleményeit. Keressen elfogulatlan véleményeket azoktól az emberektől, akik megvásárolták az Ön érdeklőmatracot. Olvasson pozitív, negatív és semleges véleményeket, hogy képet kapjon arról, hogyan viselkedik a kívánt típusú matrac az idő múlásával. 
 • Kérjen online ajánlatokat. Közösségi oldalain tegye közzé, hogy új matracot keres, és kérje meg barátait és családtagjait, hogy tegyék közzé javaslataikat. Ne hagyja ki a hátfájás megemlítését, mivel néhány embernek hasonló tapasztalata lehet, és konkrétabb ajánlásokat tehet. 
 • Ellenőrizze a termék szavatossági idejét. Vásárlás előtt ellenőrizze, hogy a matrac rendelkezik-e szavatossági idővel, arra az esetre, ha hibás. 
 • A magas ár nem mindig jelent kiválóminőséget. A magas ár nem mindig garantálja a kiváló minőségű terméket, és egyáltalán nem biztosíték arra, hogy kényelmes matracot kap. A matrac kiválasztása során vizsgálja meg figyelmesen az anyagokat, és hallgasson testének szükségleteire. 

A matrac fontos befektetés, amely hatással lehet a gerinc egészségére és az alvás minőségére, ezért szánjon időt a megfelelő termék megtalálására

 

Fénykép forrása: Pixabay 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Párna típusok: útmutató A-tól Z-ig

A megfelelő alvás a következő napi energia és állóképesség alapja. Vitathatatlan tény, hogy semmi sem hasonlítható a pihenéshez, hiszen komolyan befolyásolja egészségünket és életminőségünket. Bár elhanyagolható részletnek tűnhet, a párna…
View Post