Habszivacs kanapé a rugós kanapéval szemben: előnyök és hátrányok

Total
0
Shares

Melyek a különbségek a habszivacsos és a rugós kanapé között? Ha többet tud meg erről a két kategóriáról, akkor jól tájékozott lehet az otthona számára megfelelő kanapé kiválasztásában. 

Habszivacs kanapé 

A habszivacs kanapék számos hab alapú anyagból készülhetnek. A habszivacs kanapék, beleértve az ágyazhatókat is, lehetnek puhák vagy szilárdak, gazdaságosak vagy prémium minőségűek, számos modell választékban. Ne feledje, hogy nagyon szép ágyazható sarokágyak közül is választhat, hozzáillő díszpárnákkal együtt. 

A habszivacs kanapék számos anyagot használnak az alátámasztás és kényelem érdekében. A kanapék megfelelő karbantartása esetén időben tartósak, és megőrzik eredeti alakjukat.  

Jellemzők

Többféle hab létezik, és a gyártók gyakran több anyagot is felhasználhatnak az egyes kanapékhoz. 

Habtípusok
 • Poliuretán hab 

A poliuretán hab a modern kanapék általánosan használt anyaga. A poliuretán habot gyakran használják a habszivacs kanapékhoz, valamint a rugóval rendelkező kanapék felső kényelmi rétegéhez.  

A közönséges poliuretán hab egy szabványos, viszonylag lágy hab, amelyet főleg átmeneti rétegekben használnak.

A nagy sűrűségű poliuretán hab szilárdabb, és gyakran használják közbenső tartóréteghez. A nagy szilárdságú poliuretán hab szilárdabb, de lényegesen drágább, ezért használata kevésbé gyakori.

 • Memóriahab

A memóriahab egy másik nagyon gyakran használt anyag, amelyet poliuretánból állítanak elő, a sűrűségének és viszkozitásának növelése érdekében pedig hozzáadott összetevőket tartalmaz. A memóriahab kiválóan alkalmas a nyomás csökkentésére, mivel felveszi a test alakját. A memória kifejezés az anyag azon tulajdonságára utal, hogy a rá helyezkedés után néhány másodpercig megtartja a test formáját

A standard memóriahab az a hagyományos anyag, amely puha, alátámasztást biztosít, és megfizethető. 

A nyitott cellákkal rendelkező memóriahab a kis habcellákban nyílásokkal van kialakítva, ami nagyobb légáramlást tesz lehetővé. Ez az anyag egy kissé puhábbnak tűnik és hasznos a meleg évszakban.

A gélt is tartalmazó memóriahab, melyek valójában a memóriahab anyagában található kis gélgyöngyök. A gél, a nyitott cellás kialakítással egyesített gél javítja a légáramlást. 

 • Latex hab 

A latexhab természetes gumiból készül, mely tartós és sűrű hab előállítására alkalmas. A latex kanapékat általában saját kategóriának tekintik, de egyes gyártók vékony latexréteget használnak a habkanapékhoz. 

A legtöbb kanapégyártó különböző habanyagok keverékét használja a kiegyensúlyozott és kényelmes termék létrehozásához. 

Előnyök 

 • jól illeszkedik a test alakjához;
 • nagyon jól elkülöníti a mozgást;
 • megfelelő alátámasztást biztosító puha anyag;
 • megfelelően csökkenti a nyomást a problémás területeken;
 • rendelkezésre állás a költségvetéstől függően. 

Hátrányok

 • egyes habból készült anyagok jelentősen felmelegednek, átveszik a test hőjét;
 • nem túl rugalmas.

Rugós kanapé 

A rugós kanapékhoz több tucat vagy több száz fémrugót használhatnak a közbenső alátámasztó réteg biztosítása érdekében. Ugyanakkor a kanapék a kényelem növelése érdekében puhább rétegeket is tartalmaznak. Egyes személyek kényelmesebbnek találják a rugós kanapékat, mint a habszivacsot tartalmazókat. Ez különösen igaz a termetesebb emberekre, akik számára előnyösebbek a rugós alátámasztó rendszerrel rendelkező kanapék.  

Jellemzők

Számos tényező befolyásolhatja a rugós kanapé hangulatát, beleértve a rugók számát és méretét. A rugós kanapék elláthatók a rugókat körülvevő habrétegekkel, valamint egy kényelmes plüss- vagy poliuretán réteggel. Ezen rétegeknek a minősége, anyaga és vastagsága jelentősen befolyásolhatja a személy kényelmét. 

Végül, a kanapék készítéséhez használt különböző típusú rugók, mint például a szinuszos rugók, a rugós háló, befolyásolják a kanapék kényelmét és működését. 

Rugótípusok 
 • Bonnell rugók

A Bonnell rugók az első rugós kanapék eredeti kialakításával rendelkeznek, és egyes gyártók még ma is használják őket. Ezek homokóra alakúak, puhává vagy keménnyé, egyszerűvé és költséghatékonnyá tehetők. 

 • Táskarugók vagy egyenként becsomagolt rúgók 

A táskarugók egyenként textilzsebekbe vannak csomagolva. Ez lehetővé teszi, hogy az egyes rugók egymástól függetlenül mozogjanak, ami további zajcsökkentő hatással bír. Ezek a rugók általában drágábbak, azonban kényelmesebbek. 

 • Folytonos rugók 

Egyetlen sodronya van, amivel egy egész sor összefüggő ívet építenek. Ezeket a sorokat ezután spirálsodronyokkal rögzítik egymáshoz. Ez a kialakítás nagyon szilárd támasztórendszert kínál, de mivel minden alkatrész össze van kötve, a folytonos tekercsek sokkal kevésbé képesek a test alakjáthoz idomulni. 

Előnyök

 • elérhető árak;
 • fokozott rugalmasság;
 • kemény alátámasztást biztosít;
 • kiváló légáramlás a pihentető alváson megfelelő hőmérsékleten;
 • a habnál nagyobb alátámasztás a testesebb személyek számára.

Hátrányok

 • jobban továbbítja a mozgást;
 • zajforrássá válhat;
 • a felülete idővel megereszkedik.

A tartósság nagymértékben változik a matrac kezdeti minőségétől, a rugók méretétől és súlyától függően. 

Hogyan válassza ki az Ön számára legjobb kanapét? 

A két típusú kanapé közül az ágyazható rugós kanapék képezik a hagyományos választást. Egyesek lehet, hogy régimódinak tartják, de rengeteg jó minőségű, kényelmes és modern rugós kanapé található. 

A habszivacs kanapé egy újabb, de rendkívül népszerű koncepció. A memóriahabot az 1960-as években találták fel, de manapság a gyártók olyan habszivacsokat hoznak létre, amelyeket speciális alkalmazásokhoz – hűtés, alátámasztás, nyomáscsökkentés – terveztek. 

Az emberek nagyrésze elégedett lesz egy ilyen kiváló minőségű habszivacs kanapéval. A hab kiváló középutat biztosít, megfelelő alátámasztást és nyomáscsökkentést biztosít, miközben puha és kényelmes érzést is nyújt. 

Azok a személyek, akik meleg környezetben kívánnak aludni éjszaka, inkább a rugós kanapét választják. A kanapék sokkal jobb légáramlást biztosítanak, ami segít megőrizni az ágy hűvösségét éjszaka.

Mindemellett, van néhány dolog, amit figyelembe kell venni: 

 

Jellemzők Memóriahab Rugós
Tartósság A memóriahab általában tartósabb, mert kevesebb az esélye arra, hogy besüpped. Kevésbé tartósak, mert idővel besüppednek. 
Alátámasztás A habszivacs rendelkezik azzal a képességgel, hogy egyenletes alátámasztást biztosítson a test minden részének. A rugós matracok erős alátámasztást biztosíthatnak, mely azonban nem egyenletes a test összes részén. 
Rugalmasság A habszivacs kanapék alacsonyabb rugalmassággal rendelkeznek, mint a rúgós kanapék. A rugós kanapék rugalmasabbak, mint a habszivacs kanapék.
A fájdalom csökkentése  A memóriahab a test formájához igazodik, és csökkenti a nyomást, enyhíti az ízületi és hátfájást.  A rugós matracok nem támasztják alá egyenletesen a testet, emiatt a kanapé nyomáspontjai besüppednek. 
Mozgásátvitel szigetelése  A memóriahab kiváló a mozgásátvitel szigetelésére, főként az ágyazható kanapék esetén.  A rugós matracok általában nem jól szigetelik a mozgást a sűrű, összekapcsolt fémrugók réteg miatt, amely továbbítja a mozgást.
A hőmérsékletszabályozása  A memóriahabos kanapék általában több hőt tartanak meg, mint a más típusú kanapék. A rugóréteg javíja a levegőáramlást, ami jobb hőmérséklet szabályozáshoz vezet a rugós kanapékban.

 

A habszivacsos és a rugós kanapék összehasonlításakor, nincs „legjobb” vagy „legrosszabb” lehetőség, mert mindig sok változót kell figyelembe venni. A legjobb, ha az Önnek és a szükségleteinek legjobb választásra gondol. Mindenik típusú kanapé bizonyos körülmények között működik a legjobban, hisz eltérő típusú személyek szükségleteit elégíti ki. Jöjjön velünk a www.mezoni.hu oldalra, és válassza ki az Önnek megfelelő kanapét! 

 

Fénykép forrása: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Párna típusok: útmutató A-tól Z-ig

A megfelelő alvás a következő napi energia és állóképesség alapja. Vitathatatlan tény, hogy semmi sem hasonlítható a pihenéshez, hiszen komolyan befolyásolja egészségünket és életminőségünket. Bár elhanyagolható részletnek tűnhet, a párna…
View Post