Alvópózok a pihentető alváshoz

Total
0
Shares

Valljuk be, az alvás fontos része életünknek, annak ellenére, hogy legtöbbször nem tudjuk élvezni az éjszakai 8 óra alvást. Ha már egy ideje követ minket a blogon, akkor bizonyára észrevette, hogy a pihentető alvás témáját – a legjobb ágymatracok kiválasztásától az ágy hálószobában történő elrendezéséig – számos alkalommal felvetettük. Azonban a pihentető alvást sokkal több dolog befolyásolja, mint gondolná. Az alvópózok, amelyeknek a következő cikket szenteljük, jelentős szerepet játszanak az alvás minőségében, ami azt jelenti, hogy itt az ideje, hogy megváltoztassa alvópózát, amennyiben az előnytelen az egészsége szempontjából. 

 

Az eltérő alvópózok különböző előnyökkel járnak, ezért, ha hátfájást vagy más betegséget tapasztal, előfordulhat, hogy változtatnia kell a helyzetén, hogy kezelje azt. Természetesen ezen nem lehet egyik napról a másikra változtatni, de az alvása minősége javításának titka az lehet, ha időt ad magának az új alvópózhoz való alkalmazkodásra. Ezzel kapcsolatban a következő sorokban részletesen kifejtjük, hogy melyik a legjobb alvási pozíció, melyek a kedvezőtlen alvópózok, de néhány tanácsot is adunk a pihentető alváshoz. Fedezze fel, hogy melyik az Ön számára megfelelő alvópóz!

A legajánlottabb alvópóz: a háton történő alvás 

A háton alvás nyújtja a legtöbb egészségügyi előnyt, ezért sokan ezt tartják a legjobb alvópóznak. Íme, melyek ennek az alváspóznak a főbb előnyei és hátrányai! 

Előnyök

Ez az alvópóz védi a gerincet, és segíthet a csípő- vagy térdfájdalmak enyhítésében is. A háton történő alvás a gravitációt használja, hogy a testet egyenletesen, a gerinc felett tartsa. Ez segíthet a hátára vagy az ízületekre nehezedő nyomás csökkentésében. Továbbá a térd mögé elhelyezett párna segíthet a hát természetes görbültének támogatásában. Sőt, ha szeretné megőrizni bőre sima és bársonyos voltát, a háton alvás védi az arc bőrét a ráncosodástól.   

Hátrányok 

Bár a háton alvás az egyik legjobb alvási pozíció a gerinc számára, nehéz azok számára, akik horkolással vagy alvási apnoéval küzdenek. Továbbá, a háton való alvás bonyolult lehet azon személyek számára lehet mindenkinek, akiknek hátfájásuk van, ezért fontos, hogy ügyeljen arra, hogy az ágymatrac megfelelő alátámasztást biztosítson az Ön számára. Ha az ágymatrac nem elég szilárd a gerinc alátámasztásához, választhat egy kényelmes fedőmatracot, hogy megszüntesse a nyomáspontokat a gerinc szintjén. 

A második ajánlott alvópóz: oldalfekvés 

A háton történő alváshoz hasonlóan az oldalfekvés is a legjobb alváspózok közé tartozik, biztosítva a pihentető alvást. Azonban tudnia kell, hogy az alváshoz létezik egy jobb oldalfekvési helyzet. A következőkben ismertetjük ennek az alváspóznak az előnyeit és a hátrányait. 

Előnyök 

Azt tapasztalhatja, hogy az oldalfekvés csökkentheti a horkolást, kiválóan javítja az emésztést és még a gyomorégést is csökkentheti. Ebben a helyzetben a gerinc megfeszül, a megfelelő pózban található. Ezenkívül ez az alvópóz fokozza a véráramlást, ezért terhes nők számára ajánlott, azonban ezzel az elkövetkezőkben foglalkozunk.

Hátrányok 

Ezen előnyök ellenére, az oldalfekvés nem mindig a legjobb alvópóz. Nemcsak a vállak merevségét okozhatja, hanem az állkapocs feszültségéhez is vezethet azon az oldalon.  Ha párnát tesz a lábai közé az alsó részen, akkor jobban igazíthatja csípőjét annak érdekében, hogy elkerülje a hátfájást.

 

Az is fontos azonban, hogy melyik oldalon alszik, mert a jobb oldalon történő alvás hátrányt is okozhat. Egészségügyi állapotától függően a jobb oldallal szemben előnyösebb lehet a bal oldalon történő alvás. A kutatók rámutattak arra, hogy a jobb oldalon alvás fokozott gyomorégéssel és savtúltengéssel jár, ezért a bal oldalon történő alvás előnyösebb lehet.

Előnytelen alvópózok 

És ha már eldöntöttük, hogy melyik oldalon érdemes aludni, most beszéljünk azokról az alvópózokról, amelyek kedvezőtlenek a pihentető alvás és az általános egészségügyi állapot szempontjából! 

Magzatpóz

Magzatpózban a térdek behajlanak, valamint a hát és a nyak is, ami ízületi fájdalmat okozhat. Ezenkívül ez a póz gátolja a rekeszizom légzést is, amely oxigénnel tölti fel a tüdőt, és segít az ellazulásban.  pihenésben. Ne feledje, hogy amennyiben csökkenti a horkolást, és nagyszerű lehet terhesség vagy hátfájás esetén, a magzatpózban történő alvásnak káros következményei is lehetnek, és fájdalmat is okozhat. Azonban ez a helytelen testtartás enyhíthető a lábai közé helyezett párnával, ha nem tud könnyen lemondani az említett alvópózról. 

Hason alvás 

Ha osztályoznánk az alvási pozíciókat, a hason alvás a lista végére kerülne. Bár horkolás vagy alvási apnoe esetén megfelelő alvópóz, ennek az alváspóznak az előnyei nem terjed ezeken túl. Sajnos ez az alvópóz megnehezíti a gerinc semleges helyzetének az elérését. Ráadásul a hason alvás nyomást gyakorol az ízületekre és az izmokra, ami az idegvégződések irritációjához vezethet. 

 

Az alsó has alá elhelyezett párna segítséget nyújthat a hátfájás csökkentésére, amennyiben a lakosság azon 11%-ához tartozik, akik hason alszanak. 

Terhesség alatti alvópózok 

Tanulmányok szerint a terhesség alatti oldalt alvás az anya és a magzat egészségének javulásával jár. Azonban ebben a helyzetben is a legjobb alváspóz a baloldali fekvés, a lábak között elhelyezett párnával. Így nemcsak a terhesség utolsó hónapjaira jellemző gyomorégés csökken, hanem javul a magzat vérellátása és csökken a méh nyomása is. 

 

Azonban nincsenek meggyőző tanulmányok, amelyek megerősítenék, hogy más alvópózok ellenjavalltak a terhesség alatt. 

Tanácsok a pihentető alváshoz 

Most, hogy már megtudta, hogy melyek a legjobb alvópózok a pihentető alváshoz, csak néhány tanáccsal szolgálunk annak érdekében, hogy élvezhesse a jó éjszakai alvást. Íme, az ajánlásaink: 

  • Szabályozza az alvás és az ébrenlét természetes ciklusát 

Az alváshormon (melatonin) egy természetes hormon, amely segít szabályozni ezt a ciklust, az alváshormon termelést a fény szabályozza. Az éjszakai alváshormon termelés serkentésére célszerű kikapcsolni a tévét és a számítógépet, ne olvasson megvilágított eszközökön lévő információkat, kerülje az erős fényt, és ügyeljen arra, hogy sötét szobában aludjon. 

  • Használjon kényelmes párnát és ágymatracot  

Bizonyosodjon meg arról, hogy az ágymatrac kényelmes és megfelel az Ön által felvett alváspóznak. A párnák legyenek kényelmesek és tetszetősek, ugyanakkor kezelje őket az allergénekkel szemben. 

  • Teremtsen kedvező alvási feltételeket 

A sötét, csendes, hűvös és kényelmes szoba segítheti Önt abban, hogy gyorsabban elaludjon és jobban pihenjen. Egy korábbi, a hálószoba berendezésével foglalkozó cikkemben számos hasznos tippet adtam, hogy ideális teret teremtsen a pihenéshez és kikapcsolódáshoz. Azt is elmondtam, hogyan válasszuk ki a legjobb paplant a jó éjszakai alváshoz, de azt is, hogy milyen fontos a minőségi anyagokból készült ágyneműk, melyek növelik a kényelmet és álmossá teszik. 

  • Folyamatosan ugyanabban az időben menjen aludni 

Válasszon olyan napszakot, amikor fáradtnak érzi magát, hogy elég álmos legyen, amikor aludni megy. Próbáljon meg a hétvégén sem változtatni ezen a rutinon, amikor talán kísértést érez arra, hogy későig fennmaradjon. Ha módosítani szeretné a lefekvés idejét, úgy segítse alkalmazkodni szervezetét ehhez a változáshoz, hogy minden nap fokozatosan módosítja a lefekvés idejét.

  • az utolsó étkezést legalább 2-3 órával lefekvés előtt végezze 

Ha túl sokat eszik vagy iszik lefekvés előtt, nem érzi magát túl kényelmesen alvás közben. Emiatt a legjobb, ha lefekvés előtt lemond a kiadós étkezésről. Ezenkívül korlátozza a lefekvés előtti folyadékfogyasztást annak érdekében, hogy elkerülje a fiziológiai szükségletek miatti éjszakai felébredést.  

  • Minden nap ugyanabban az órában keljen fel

Ha eleget alszik, természetesen, riasztás nélkül kell felébrednie. Ha ébresztőórára van szüksége ahhoz, hogy időben felébredjen, akkor egy órával korábban térjen nyugovóra.  A lefekvéshez hasonlóan, próbáljon meg rendszeresen ugyanabban az időben ébredni, még hétvégén is.  

  • Lazuljon el lefekvés előtt

A lefekvés előtti óráknak csendeseknek kellene lenniük. Javasoljuk, hogy hallgasson csendes zenét, olvasson, vegyen egy forró fürdőt vagy meditáljon. Mindezek a tevékenységek lehetővé teszik, hogy a szervezet ellazuljon egy mozgalmas nap után, és megteremtse azt a hangulatot, amely megelőzi a pihentető alvást. 

  • Végezzen rendszeresen testmozgást 

A lefekvés előtti testmozgás nem ajánlott, de ha egy kicsit korábban végzi, akkor biztosan kellemes fáradtságot fog tapasztalni. Ily módon az alvás fázisai hosszabbá és mélyebbé válnak. A rendszeres testmozgás hetente legalább háromszor ajánlott. 

Végül az alvópóz többet számít, mint gondolná, ezért meg kell találnia az igényeinek megfelelő legjobb alvási forgatókönyvet. Ne feledje, hogy alváspózát csak akkor kell megváltoztatnia, ha egészségügyi problémái vannak, vagy valamilyen betegségekben szenved. A legfontosabb megbizonyosodnia arról, hogy kipihenten ébred és készen áll és a napi kihívásokra. Vegye figyelembe a legjobb alvópózokat és az általunk javasolt tanácsokat, így minőségi alvásban lesz része és képes lesz megbirkózni a nap kihívásaival!  

 

Fénykép forrása: Shutterstock

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Párna típusok: útmutató A-tól Z-ig

A megfelelő alvás a következő napi energia és állóképesség alapja. Vitathatatlan tény, hogy semmi sem hasonlítható a pihenéshez, hiszen komolyan befolyásolja egészségünket és életminőségünket. Bár elhanyagolható részletnek tűnhet, a párna…
View Post